1Încondeierea oualor, vechi obicei cu radacini precrestine, este astazi un mestesug aproape uitat. Asociatia Culturala Artessentia, in parteneriat cu Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovechi, isi propune prin intermediul atelierelor si cursurilor organizate la Casa Junilor, readucerea in actualitate a tehnicii incondeierii si motivelor specifice zonei Tara Barsei, alaturi de alte mestesuguri – pictura icoanei pe sticla sau pe lemn, crestaturile in lemn, ceramica.

Nepoata de preot si cu radacini din Scheii Brasovului unde totul este istorie, legenda si arhitectura medievala., vedeta de televiziune Adela Diaconu a incondeiat oua pregatindu-se de marea sarbatoarea crestina.3

Lucrate si in trecut, in special de catre femei si copii, in preajma Pastilor, ouale incondeiate din Tara Barsei sunt ornamentate prin tehnica crutarii fondului si a suprapunerii de culori. In aceeasi maniera, vedeta Brasovului in cadrul atelierului a lucrat cu condei de tabla, cu ajutorul caruia motivele ornamentale sunt scrise pe suprafata oului “albut” cu ceara topita. Succesiv, oul a fost scufundat in bai de culoare – galben, rosu si negru, dupa fiecare strat fiind acoperit cu ceara zonele dorite sa ramana in final in acea culoare, asa cum faceau femeile de altadata.

Daca in trecut culorile erau obtinute din elemente naturale – rosu din coaja de ceapa rosie, galben din coaja de mar dulce, cafeniu din frunza de nuc si negru din arin, astazi se folosesc culori de bacanie – vopsele de anilina sau Gallus.
La final, ceara este topita si se descopera frumusetea modelului ales.

Oul – simbol al vietii si al Universului, poarta pe el semne protectoare. Astfel, suprafata sa este impartita in campuri ornamentale prin chenare (ghinare), in care sunt frumos desenate elemente fitomorfe (plante, flori, pomul vietii, floare de Pasti, ghinde), zoomorfe (cuc, melc), antropomorfe (hora), cosmomorfe (stea, soare de vara) sau skeomorfe – unelte.

2Oul poarta pe el bogatia universului taranului, elementele sale cele mai de pret, filozofia lui de viata si principiile sale calauzitoare. Ramane sa reinvatam sa le citim, sa reinvatam sa le insemnam cu ceara pe Oul de Pasti!

Related Posts

leave a comment

Create Account



Log In Your Account