Sărbătoare a artei plastice româneşti contemporane la Balcic, Barbizonul pictorilor români interbelici

Sărbătoare a artei plastice româneşti contemporane la Balcic, Barbizonul pictorilor români interbelici

La galeria Stone Hall, în grădina castelului Balcic construit pentru Regina Maria s-a vernisat expoziţia unui inedit artist român din Chişinău “Victor Ceban – un spirit internaţional al Estului”, iar la Muzeul de Artă din localitate, expoziţia de pictură suprarealistă “Lucid Dreams” a artistului Zoltan Lorencz din Bucureşti.

În perioada 21-27 august a avut loc o sărbătoare a artei contemporane româneşti în Barbizonul pictorilor români din perioada interbelică, luminosul şi caldul Balcic. La galeria Stone Hall, în grădina castelului construit pentru Regina Maria s-a vernisat expoziţia unui inedit artist român din Chişinău “Victor Ceban – un spirit internaţional al Estului” şi, la Muzeul de Artă din localitate, expoziţia de pictură suprarealistă “Lucid Dreams” a artistului Zoltan Lorencz din Bucureşti.

La cele două vernisaje reprezentantul Fundaţiei Dignitas a subliniat rolul artei în construirea unui spaţiu al colaborării, respectului şi înţelegerii şi a mulţumit tuturor partenerilor români şi bulgari pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au implicat. Din partea bulgară au luat cuvântul Zheni Mihailova (Director) şi Galya Gheorgieva (coordonator de evenimente) de la Centrul Cultural “The Palace”, Radostina Encheva (Directoarea Muzeului de istorie, Nikolina Ivanova, curator la Muzeul de Artă şi Viceprimarul oraşului Balcic, Dimitri Dimitrov.

Din partea bulgară au luat cuvântul Zheni Mihailova (Director) şi Galya Gheorgieva (coordonator de evenimente) de la Centrul Cultural “The Palace”, Radostina Encheva (Directoarea Muzeului de istorie, Nikolina Ivanova, curator la Muzeul de Artă şi Viceprimarul oraşului Balcic, Dimitri Dimitrov. La cele două vernisaje am fost onoraţi de participarea reprezentantului oficial al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din România , doamna Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de Stat. În luările sale de cuvânt Domnia Sa a vorbit şi în calitate de critic de artă, subtil cunoscător al frumosului şi susţinător generos al artei şi artiştilor.

La vernisajul expoziţiei lui Zoltan Lorencz, doamna Cajal a remarcat fantezia şi capacitatea de a transfera neliniştile inconştientului în vise cu ochii deschişi, în alegorii vizuale. Domnia Sa a sugerat artistului că stilul său ar avea un impact deosebit în spaţiul artei vizuale americane. În incheiere a mărturisit certitudinea că Zoltan Lorencz va avea o evoluţie valoroasă în peisajul artei contemporane.

Despre Zoltan Lorencz, domnul Dan Basarab Nanu a remarcat că este un pictor suprarealist în lucrările căruia nu îl vede pe Salvador Dali , ci un artist care stie să viseze, un inconstient tulburat în faţa unui prezent superficial sau traumatizant de multe ori , pe care nu are cum să îl schimbe , dar faţă de care poate să îşi strige protestul în imagini largi şi tulburătoare sau să zâmbească ironic în metafore inedite.

La deschiderea expoziţiei sale de la Muzeul de Artă, Zoltan Lorencz a povestit secvenţe din copilaria şi adolescenţa sa, din care reiese sentimentul timpuriu că arta plastică este viaţa care i-a fost menită! A mărturisit publicului prezent la vernisaj că studiile şi experienţele sale în pictură, scenografie, design, regie film şi TV, fotografie îi descriu personalitatea dornică de experimentare în zona vizualului, creuzetul din care s-a născut acest proiect început acum cincisprezece ani, de creaţie în limbajul suprarealismului în care se regăseşte cel mai bine.

Viceprimarul Dimitri Dimitrov, a arătat interesul autorităţilor locale pentru evenimentul de la Muzeul de Artă şi a apreciat arta specială a lui Zoltan Lorencz, dar şi atmosfera caldă a evenimentului şi personalitatea carismatică a artistului. La evenimentul de la Stone Hall, realizatoarea TV Rodica Nicoleta Stoian (Constanţa) a oferit un minunat dar muzical şi publicul prezent s-a prins într-o horă românească. La Muzeul de Artă, Zoltan a făcut câteva surprize publicului: o primire în stil tradiţional specific românesc, cu pâine, sare, tărie şi vin de Topoloveni şi o tombola la care premiul a fost o replică a unei picturi a artistului (care se află într-o colecţie particulară).

Expoziţiile de la Balcic fac parte din programul permanent al Fundaţiei Dignitas de promovare în ţară şi străinătate a artei şi artiştilor români de pretutindeni şi vor putea fi vizitate în perioada 21 august-31 august. Evenimentul de la Balcic a fost organizat de Fundaţia Dignitas din Bucureşti în parteneriat cu Centrul Cultural de Stat “The Palace”, Muzeul de Artă şi Clubul Rotary din Balcic, Bulgaria, alături de Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi şi Clubul Rotary Mangalia din România.

leave a comment

Create Account



Log In Your Account