Sânzienele au îmbracat Șcheiul în IE, la Casa Junilor!

Sânzienele au îmbracat Șcheiul în IE, la Casa Junilor!

Comments Off on Sânzienele au îmbracat Șcheiul în IE, la Casa Junilor!

În 24 iunie, de sărbătoarea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, cerurile s-au deschis, la fel și porțile Casei Junilor (str. Prundului 1, lângă Poarta Șchei), unde brasovenii si turistii au fost așteptați în IE sau în cămașa tradițională românească si au celebrat în aer liber Ziua Universală a IEI 2018.

În spiritul acestei sărbători, organizatorii – Asociația Mă Implic, Uniunea Junilor din Șchei și Brașovechi, Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi și Asociaţia Culturală Artessentia, cu drag de tradiție au pregătit pentru iubitorii IEI o zi plină cu lucruri de văzut și experimentat.

S-au împletit cununi de sânziene, s-a cântat și dansat au fost expoziții, ateliere, prezentări, un mic târg, o cabină foto cu fotografii la minut și chiar o tombola unde s-a câștigat o ie și alte lucruri cu semnificație.

Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de Andreea Diana Tănăsescu și comunitatea La Blouse Roumaine, pe 7 ianuarie 2013, devenind în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, de românii de pretutindeni, în peste 50 de ţări și 150 de localități. Tema lui 2018 pentru această zi a fost intrarea în basm, un basm cu zâne și tradiții românești, celebrate în inima naturii, în comunitate, aproape de rădăcinile noastre.

De Sânziene, vedeta de televiziune Adela Diaconu a sărbătorit la Braşov Ziua Universală a Iei, simbol al culturii identitare româneşti. Pentru aceasta sarbatoare Adela a purtat o creatie semnata Ionela Bran, artista ce creeaza ii tradiţionale, autentice, create cu pasiune, atenţie şi profesionalism la Bran unde s-au transmis tradiţia şi talentul.
”Ziua Universala a Iei, am sărbătorit-o in aer liber, pe esplanada Casei Junilor din Brasov”.

Iata cum a aratat programul zilei de 24 iunie 2018 la Casa Junilor:

11.00-12.00 Cununi din sânziene/ împletim împreună sânziene și flori de câmp

12.00-13.00 Dansuri tradiționale/ învățăm să dansăm Brașoveanca și Hora Junilor, cu Bogdan Stetco

12.00-18.00 Atelier de încondeiat ouă cu motive ancestrale din Țara Bârsei / Gabriela Clinciu – tezaur uman viu (Poarta, Bran)

12.00-18.00 Ateliere pentru copii: Colorat semne de carte (Antonela Lungu), Modelaj în lut – Simboluri ancestrale / Asociaţia Culturală Artessentia, jucării croșetate (Gabriela Bularca), Cocarde şi brățări tricolore din fire colorate (Sorina Florescu) sau din mărgele de nisip (Iuliana Gruia).

12.00-18.00 Expoziție cu vânzare, artizani locali – ii și obiecte de inspirație tradițională

12.00-18.00 Expoziție de fotografie/ La fereastră / Vlad Dumitrescu/ (Casa Junilor, parter)

12.00-18.00 Cămășile Junilor Roșiori – Expoziție Muzeul din Casa Junilor (Casa Junilor, etaj)

13.00 Vernisaj expoziție de artă vizuală Sacru si profan (Casa Junilor, parter). Expun artiști vizuali membri ai Asociației Culturale Artessentia: Georgiana Gămălie, Ioan – Aron Țăroi, Victoria Țăroi Galbenu, Horia Țiganuș. Expoziția își propune să prezinte în exprimări si viziuni creatoare proprii fiecărui artist, misterul Nopții de Sânziene.

14.00-14.30 Zeitate și simbol – în ritualurile care însoțesc sărbătorirea Solstițiului de vară – prezentare susținută de Victoria Țăroi Galbenu- artist vizual, specializare conservare-restaurare și preocupări în cercetare etnografică (Casa Junilor, etaj)

15.00-15.30 Prezentare/ Simboluri tradiționale din Țara Bârsei – Antonela Lungu/ Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi (Casa Junilor, etaj)

16.00-16.30 Prezentarea costumului de sărbătoare bărbătesc și femeiesc din Șcheii Brașovului – istoric dr. Alexandru Stănescu (Casa Junilor, etaj)

16.30-18.00 Învățăm dansuri tradiționale cu Bogdan Stetco

POZEAZĂ-TE ÎN IE – Cabină cu fotografii la minut: “Dacă nu ai ie, avem noi de împrumut!”

Să nu uităm! Avem șansa de a onora contribuția generațiilor de femei care au creat și transmis IA, veșmânt “ce fascinează întreaga lume, cea mai expresivă haină a identității noastre.” (Varvara Buzilă)

Related Posts

Create AccountLog In Your Account